Lymfaterapia

Manuaalinen lymfaterapia on kivuton, turvotuksen alentamiseksi käytetty hoitomuoto. Lymfaterapian kehitti tanskalainen biologi Emil Vodder Estrid-vaimonsa kanssa 1930-luvulla. Suomeen lymfaterapia levisi -50-60-lukujen vaihteessa, jolloin järjestettiin ensimmäinen koulutus Suomessa. Enenevään käyttöön hoitomuoto levisi -70-luvulla. Keski-Euroopassa on edelleen kokonaisia sairaaloita, jotka ovat erikoistuneet erilaisten lymfaödeemien (lymfaturvotus) hoitoon.

Lymfaterapiassa terapeutti aktivoi käsin lymfasuoniston toimintaa tarkoituksenmukaisin, ihoa venyttävin, kevyin ja pumppaavin liikkein kohti imusolmukkeita. Tällä tavoin siirretään nestettä nopeammin lymfasuoniston kuljetettavaksi ja näin lymfasuoniston pumppausteho nopeutuu.

Kiinteänä osana lymfaterapiaan kuuluu myös liike- ja kompressioterapia. Kompressioterapiaa voidaan toteuttaa mm. tukisukin tai -hihoin sekä vähäelastisin sitein. Myös Lympha Touch-hoitoa sekä lymfaattista kinesioteippausta käytetään lymfasuoniston aktivoimiseksi.

Lymfaterapiaa toteutetaan myös fysioterapian osana. Sitä käytetään mm. tulehduksellisten reumasairauksien, fibromyalgian, edenneen laskimovajaatoiminnan, neuraalikudosärsytystilojen sekä suurten traumojen ja leikkausten jälkeen.

Asiakkaalla on mahdollista saada lymfaterapialähetteestä KELA-korvaus mm. syöpäleikkausten ja imusolmukepoistojen jälkeen, synnynnäisten imusolmukepoikkeavuuksien vuoksi tai sairastetun erysipelaksen (ruusuinfektion) jälkeen. 

Lue lisää lymfahoidosta Suomen Lymfahoito ry:n sivuilta.

Kysy lisää tai varaa aika!