Kinesioteippausta Porin seudun liikkujille

Kinesioteippaus on herättänyt huomiota ja kiinnostusta niin urheilijoiden kuin muidenkin ihmisten keskuudessa viime vuosien ajan entistä enemmän, koska sen näkyvyys on lisääntynyt merkittävästi. Kuitenkin näyttöön perustuvaa selkeää tutkimustietoa kinesioteipin hyödystä on saatu nousujohteisesti vasta viime vuosien aikana. Kinesioteipin ominaisuus on ihoystävällinen ja siksi se sopii kokeiltavaksi suurimmalle osalle asiakaskuntaa. Kinesioteippi on joustavaa puuvillaista ja elastista materiaalia, jonka liimapinta on hypoallerginen, akryylipohjainen ja lämmön kautta aktivoituva. Teippiä voi käyttää useita päiviä kerrallaan iholla, koska sen vedensietokyky ja hengittävyys on ainutlaatuista. Tämän ansiosta teippimateriaali kestää peseytymistä ja jopa uimista sekä saunomista.

Kinesioteipin vaikutus pohjautuu perusluonteeltaan proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Teippi on aluspaperiin kiinnitetty 10 % esivenytyksellä ja on venytettävissä vain pitkittäissuunnassa. Kinesioteippauksessa hyödynnetään teipin venyvyyttä, koska teippi aiheuttaa sen alla oleviin kudoksiin kutistumisilmiötä. Teipin kutistuessa hoidettavan alueen pintakudokset kohoavat, jolloin subcutiksen tilavuus kasvaa. Tämän seurauksena verenkierto vilkastuu ja kipuhermopäätteet inaktivoituvat.

Tiivistetysti kinesioteipin vaikutuksia voivat olla esimerkiksi:

- Kivun lievitys

- Nivelliikkuvuuden lisääntyminen

- Veren- ja imunestekierron vilkastuminen

- Fibroottisen kudoksen pehmeneminen

- Asennonhallinnan kohentuminen

- Kehontuntemuksen lisääntyminen

- Nivelmekaniikan paraneminen

- Lihastoiminnan normalisointi

Teipin muodot saadaan aikaan leikkaamalla teippi halutun näköiseksi. Päääasiallisesti käytetään neljää eri mallia eli I, Y, X sekä erilaiset viuhkateipit, jotka lisäävät lymfanesteen kiertoa. Teipin päät pyöristetään aina paremman pysymisen ja kiinnittymisen varmistamiseksi. Tutkimuslaitos Ergos Oy:n fysioterapeutit ovat koulutettuja kinesioteippauksen käytössä ja teippausta voidaan käyttää osana kokonaisvaltaista fysioterapiaa molemmissa toimipisteissämme Porissa.